arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Kori


JUURIVALLANKUMOUS – kirjoituksia juuresta ja hapanjuurileivästä

Kuivatun juuren aktivoiminen


Kuivatun juuren herättäminen on helppoa! Se vaatii vain vettä, jauhoja ja kärsivällisyyttä.
Kuivatun juuren aktivoiminen

Kirjoittaja Eliisa Kuusela

2 kuukautta sitten


Kuivatun juuren aktivoiminen


Millä tavalla kuivattu juuri eroaa tuoreesta juuresta?


Tuoreesta juuresta on haihdutettu vesi pois tai juuri on kuivunut omia aikojaan taikinakulhoon tai tiinuun. Juuren hyvät bakteerit ja villihiivat ovat vetäytyneet lepotilaan. Ne eivät voi lisääntyä ilman vettä ja ravintoa. Kun kuivattu juuri on pakattu ilmatiiviisti esimerkiksi puhtaaseen ja kuivaan lasipurkkiin, mikrobit voivat säilyä lepotilassa vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja.


Kun haluat aktivoida kuivatun juuren riippumatta viljasta, ensimmäisenä siihen palautetaan vesi. Tätä ei voi tehdä radikaalisti väärin, ellei käytä kuumaa vettä. 


On silti parempia ja huonompia tapoja tehdä. Vettä kannattaa aluksi lisätä niukasti, sen verran, että juuri alkaa liueta siihen. Hyvä veden lämpötila on jossain 27 ja 35 asteen välillä. Kuivatut juurihiutaleet voi jättää likoamaan kaikessa rauhassa. Jos juuri on jauhettu pulveriksi, se imee veden nopeasti.


Kun kuivattu juuri on liottunut riittävästi, se sekoittuu veteen, mutta siinä voi olla vielä kökköjä. Kököt eivät eivät haittaa. Voit puristella niitä sormilla, jos haluat.


Lisää seokseen nyt vähän lisää vettä ja sen verran jauhoja, että seoksesta tulee kuin löysää puuroa.

Jos kyseessä on makeajuuri, lisää vehnäjauhoihin 20 % sokeria jauhojen painosta. Tee vaikka valmis seos, jossa on 100 grammaa vehnäjauhoja ja 20 grammaa sokeria.

Pidä määrät melko pieninä, ettei juuren mikrobikanta jää jauhojen mukana tulevien uusien mikrobien jalkoihin. Juuren määrää saa myöhemmin lisättyä helposti.


Peitä juuriastia niin, ettei se pääse kuivumaan. Jos juuri on purkissa, laita kansi löyhästi kiinni.


Laita juuri lämpimän paikkaan ja anna lepotilassa olevien mikrobien alkaa lisääntyä rauhassa. Juuren pitää myös hapantua. Juuren on hyvä antaa olla rauhassa pari vuorokautta. Voit välillä seurailla sitä. Siihen saattaa tulla kuplia tai sen pinnalle saattaa kertyä nestettä. Tuoksu voi olla outo tai oluen kaltainen. Älä pelästy kummiakaan hajuja.


Parin vuorokauden kuluttua voit alkaa ruokkia sitä samaan tapaan kuin tuoretta juurta. 


Kuivattu juuri voi olla toisinaan hidas heräämään. Anna sille aikaa, lämpöä ja rakkautta. Laita jäitä hattuun ja älä panikoi.



0 kommenttia


Mitä sinä tuumit? Kerro tai kysy.

Huomaa, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.