arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Kori


JUURIVALLANKUMOUS – kirjoituksia juuresta ja hapanjuurileivästä

Hapanjuurikurssi – Ehdota kurssia omalle paikkakunnalle, työpaikalle tai yritykseesi

Hapanjuurikurssi – Ehdota kurssia omalle paikkakunnalle, työpaikalle tai yritykseesi

Hapanjuurileivonnan oppii parhaiten kädestä pitäen. Haluatko kurssin lähellesi? Tulen melkein minne vain, kunhan löytyy tilat. Osallistujia on löytynyt aina. Tein listan tavallisimmista kurssityypeistä, joita pidän, ja lisäsin kurssikuvauksiin tilatarpeet ja esimerkkejä sopivista tiloista.

 

Tilojen etsiminen vierailta paikkakunnilta on työlästä ja vaikeaa, mutta näillä tiedoilla juuri sinä voit auttaa minua. Tee näin:

  • Soita yläkoulun rehtorille. Hän yleensä päättää kotitalousluokkien vuokraamisesta. Oman kunnan asukkaat saavat yleensä vuokrata koulujen tiloja. 
  • Tutki kunnan matkailusivustoja. Sieltä löytyy palveluntarjoajia, joilla voi olla sopivia tiloja. Soita ja kysy.
  • Kysy työpaikaltasi, voiko siellä pitää kurssin. Voin tulla pitämään myös tyhy-päivän.
  • Kysy tutulta yrittäjältä.
  • Jos olet yrittäjä, soita minulle.
  • Kun olet selvittänyt tilat, soita, laita Whatsappia tai sähköpostia ja tee ehdotus! Yhteystiedot alla.

Jos järjestät kurssitilat, saat itse yhden kurssipäivän ilmaiseksi.

 

Eliisa Kuusela Leipäpaja 2022

Kurssityypit

  1. Luento ja näytös
  2. Lyhytkurssi
  3. Päiväkurssi
  4. Viikonloppukurssi
  5. Retriitti

 

Luento ja näytös – katso ja opi, kun kädet ovat taikinassa

 

Hapanjuurileivonnan salat. "Älä vaivaa mua." Eliisan kädet taikinassa.

Aika: n. 2 tuntia

Tila: Pirtti, sali, luokkahuone, konferenssihuone, luentosali, piha tms.

Osallistujamäärä: 10–50 tai jos hyvät tilat ja tekniikat, suurempikin määrä onnistuu.

Sisältö: Aistiaiset ja maistiaiset. Mikä on vehnäjuuri. Miten hapanjuurileipä leivotaan. Prosessin kuvaus vaihe vaiheelta ja tärkeiden vaiheiden havainnollistaminen oikealla taikinalla. Mahdollisuus ostaa juurta (mukana ohjeet juuren käyttöön ja leivän leipomiseen).

 

Lyhytkurssi – kädet taikinaan

 

Aika: 4 tuntia, esim. Ilta 17–21

Tila: Koti, luokka, kahvila/ravintola, seuraintalo tai muu tila jossa on pöytiä, vesipiste ja uuni.

Osallistujamäärä: 10 leipuria tai vähintään 6, jos sijainti lähellä tai on ajallisesti lähellä toista kurssia lähistöllä.

Sisältö: Hapanjuurileivonnan perusteet vehnällä. Teoriaa ja kädet taikinaan. Koko leivontaprosessi käydään läpi omalla taikinalla Eliisan ohjauksessa. Paistetaan näyttöleipä ja viedään kotiin oma leipäaihio, joka paistetaan kotona. Mukaan myös tuoretta vehnäjuurta. 

Millainen: Intensiivinen kurssi, joka antaa valmiudet leipoa uskomattoman maukasta ja hyvin sulavaa vaaleaa leipää hapanjuurella. Pitäydytään tiukasti perusteissa käytännön kautta.

 

Päivän kurssi – kädet taikinaan

 

Aika: 7 tuntia

Tila: kotitalousluokka, opetuskeittiö, kahvila tai lounasravintola, seuraintalo, maatila, majoitusyritys tai vastaava tila, jossa on pöytiä, oleskelutilaa ja paistokapasiteettia.

Osallistujamäärä: 10–16

Sisältö: Hapanjuurileivonnan perusteet vehnällä, juuren olemus ja merkitys sekä hapanjuurileivän terveellisyys. Vahva teoreettinen taustoistus ja käytännön harjoittelu omalla taikinalla ja toisten taikinoita seuraamalla. Kädestä pitäen ohjaus. Paistetaan ja maistetaan leipää. Viihdytään ja syödään yhdessä lounasta. Saat mukaan vahvan vehnäjuuren ja verkkokurssin kotona oppimisen tueksi.

Millainen: Hauska, leppoisa, intensiivinen, rohkaiseva ja innostava kurssi, jossa mennään päätietä maaliin, mutta voidaan esimerkin omaisesti sivuta harhapolkuja perusasioista. Pysytään kuitenkin asiassa, jotta päästään perille.

 

Viikonlopun kurssi – kädet taikinaan, perus ja syventävä

 

Aika: 7 + 6 tuntia, kaksipäiväinen kurssi la–su, mahdollisuus osallistua yhteen päivään, jos osallistujamäärät menevät sopivasti

Tila: kotitalousluokka, opetuskeittiö, kahvila tai lounasravintola, seuraintalo, maatila, majoitusyritys tai vastaava tila, jossa on pöytiä, oleskelutilaa ja paistokapasiteettia.

Osallistujamäärä: 10–16

Sisältö: Lauantai: Hapanjuurileivonnan perusteet vehnällä, juuren olemus ja merkitys sekä hapanjuurileivän terveellisyys. Vahva teoreettinen taustoistus ja käytännön harjoittelu omalla taikinalla ja toisten taikinoita seuraamalla. Kädestä pitäen ohjaus. Paistetaan ja maistetaan leipää. Viihdytään ja syödään yhdessä lounasta. Saat mukaan vahvan vehnäjuuren ja verkkokurssin kotona oppimisen tueksi.

Sunnuntai: Syventävä päivä. Erikoistekniikoita, terveysaiheita tai muuta syventävää teoriaa ja käytäntöä jo alkeet hallitsevalla tai lauantain kurssin käyneille. Unohdetaan reseptit ja leivotaan luovasti. 

Millainen: Intensiivinen, leppoisuuteen kannustava, hauska, herkullinen ja villeihin kokeiluihin (su) rohkaiseva päivä. Lähdet kotiin pää pyörällä ja sormet syyhyten seuraavaa taikinaa odottaen. 

 

Retriitti – aistit, läsnäolo ja yhteisöllisyys leivonnan ytimessä

 

Aika: To/pe n. klo 17(18) – su klo 13, kaksi(kolme) yöpymistä

Tila: Majoitusyritys, jossa on mahdollista käyttää keittiötä tai tilaa, jossa voi leipoa pöydillä ja sen lisäksi paistaa keittiössä. Oleskelutiloja. Luonnonrauhaa, raikasta ilmaa ja tuoksuja ympäristössä. Mahdollisesti muita hyvinvointipalveluja ja laadukasta ruokaa tai mahdollisuus kokata.

Osallistujamäärä: 6–12

Sisältö: Tutustutaan juureen ja taikinaan kaikilla aisteilla samaan aikaan kun mitataan ainekset, tunnustellaan paljon käsillä ja irtaannutaan tiukoista kaavoista ja tarkoista mitoista ja painoista ottaen huomioon jauhojen ja taikinan tarpeet. Tutustutaan erilaisiin raaka-aineisiin ja kokeillaan, miten eri jauhot tai jauhoyhdistelmät käyttäytyvät samanlaisessa reseptissä. Leivotaan juuren ja taikinan tahtiin, yhdessä tekien, toisilta oppien, Eliisan ohjauksessa, omia käsiä ja raaka-aineita arvostaen. Rohkaistutaan arvostamaan omaa työtä ja luottamaan aisteihin mittojen ja reseptien tukena. Vietetään omaa aikaa luonnossa, käydään yhdessä tai yksi kävelyllä, luetaan, neulotaan ja tehdään pitempien taukojen aikana sitä, mikä hyvältä tuntuu. Nautitaan leivästä, hyvästä ruuasta ja koetaan vahvaa yhteisöllisyyttä juuren äärellä, joka samalla kytkee meidät sukupolvien ketjuun. Ylistetään yksinkertaisuuden kauneutta ja voimaa.

Millainen: Lempeä, rento, rohkaiseva, kannustava, käytännönläheinen, ihana, oivaltava, uusia taitoja opettava, luonnonläheinen, yhteisöllinen

 

Soita 040 3586564, laita WA 040 6811155 tai säpo moro@leipapaja.com 

ja ehdota kurssipaikkaa.









0 kommenttia


Mitä sinä tuumit? Kerro tai kysy.

Huomaa, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.